Draft for Bergen Stock Exchange: Group of People High Above the City

Advanced Search
Draft for Bergen Stock Exchange: Group of People High Above the City

Utkast til Bergen Børs: Menneskegruppe over byen


© Owner
Tegninger

Draft for Bergen Stock Exchange: Group of People High Above the City

1918 ( plausible)
Pencil, crayon, multicoloured
Wove paper. 327 × 247 mm (h × b × t)
Comment:I 1917 ble norske malere invitert til å delta i en konkurranse om utsmykning av Bergen Børs. I utlysningesteksten ble det understreket at motivene burde stå i naturlig og klar sammenheng med hallens bestemmelse som børs, altså som midtpunkt for Bergens næringsliv i handel, skipsfart og industri.
I Munchs skissebøker fins en serie ganske detaljerte utkast som må være laget med tanke på Bergen Børs. Ingen av dem er datert, men det virker sannsynlig at de skriver seg fra 1918, den siste perioden før fristens utløp 20.10.1918. Munchs skisser holder seg forbausende godt innenfor det format og det tema som oppgaven krevde. De rundbuede feltene er utformet omtrent som i de andre kuntnernes konkurranseutkast, og motivene har alle Bergen som utgangspunkt. Mange av utkastene er rene historiske scener, andre viser en klarere "merkantil" profil, og enkelte er på grensen til en direkte banal symbolikk med nakne mennesker og fisker.
Til tross for opp mot femti mer eller mindre gjennomarbeidede tegninger er det ingenting som tyder på at han faktisk sendte inn forslag til selve konkurransen, så disse skissene forblir en ren parentes i Munchs arbeid med monumentale prosjekter. (GW)
Private collection
Is Virtual: false