Medicine

Advanced Search
Medicine

Medisinen

Tegninger

Medicine

1909 ( plausible)
Crayon on unprimed canvas
Canvas. 91 × 140 cm (h × b)
Comment:Bildet hørte sannsynligvis med blant Munchs første idéutkast til utsmykning av Universitetets festsal. Alt før 13. mai da han sendte inn sin påmelding til konkurransen, diskuterte han mulige oppslag med Ravensberg: «Munch taler stadig om de store decorationer til universitetet han vilde foruden sine vældige decorative portrætter male historien som et vældig ægetræ, medicinen, det syge og det friske, filosofi, røntgenstraaler der gjennemlyser mennesker i de herligste farver.» (Ravensbergs dagbok 12. mai 1909, LR 537.) Dette bildet var muligens hans forsøk på å framstille Medisinen, og det er derfor plassert sammen med de tidligste utkastene til Aula-maleriene.

Motivet er beslektet med Livets tre, som han arbeidet videre med som et mulig hovedfelt i utsmykningen, men endte med å utforme som et av de mindre sidefeltene, samt som et selvstendig monumentalt arbeid i Livet (PE.M.00568).
Bibliography:Berman, Patricia G., "Fra Munchs laboratorium", Munchs Laboratorium. Veien til Aulaen, (English edition: Munch's Laboratory), utst.kat. MM, 2011, s. 59, ill. nr. 15

Svenæus, Gösta, Im männlichen Gehirn II, Lund 1973, ill. s. 258
Signed: Usignert
Catalogue raisonné: Woll M 861
Munchmuseet, MM.M.01001
Is Virtual: false